Lieve juffen en meesters en papa’s en mama’s van de kinderen in groep 8. In april is het weer zo ver, de Cito-eindtoets zal gemaakt moeten worden. Wat brengt dit elk jaar een spanning met zich mee zeg. Ik weet nog goed hoe spannend ik het zelf vond. Moeder zei nog zo: ‘je moet vroeg naar bed zodat je morgen goed uitgeslapen bent voor de Cito’. En denk je dat het dan lukt om te slapen? Nou niet dus! Natuurlijk doe je goed je best, maar wat was ik zenuwachtig bij het krijgen van de uitslag. Zou ik het wel goed genoeg gedaan hebben? Mag ik nu wel naar die ene school? Is mijn juf wel tevreden over hoe ik het gedaan heb? Allerlei vragen en zorgen, en dat al voor een kind van 12 jaar.

Gelukkig mogen vanaf dit jaar de juffen en meesters zelf adviseren welk type voortgezet onderwijs het beste past bij een kind en is het cijfertje van de Cito-eindtoets niet meer zo doorslaggevend als toen! Als kinder- en jeugdpsycholoog ben ik ontzettend blij met deze positieve ontwikkeling. Het kind heeft immers 8 jaar lang hard gewerkt om te laten zien wat hij of zij kan. Een momentopname van slechts 3 dagen zou zomaar eens het verkeerde beeld kunnen geven van de capaciteiten van het kind.

Toch moet ook de Cito-eindtoets wel gemaakt worden straks in april. Ook dit jaar gaat dat vast weer de genoemde zenuwen met zich meebrengen. Natuurlijk geeft de Cito-eindtoets wel een indicatie van het niveau van het kind. Over het algemeen is het een bevestiging van de afgelopen 8 jaar. Indien de cito-score niet is waar je op gehoopt had, houdt dan in gedachten dat de kinderen een loopbaan van heel wat jaren achter zich hebben en dat ze inmiddels hun eigen talenten hebben ontwikkeld. Het cijfertje zegt toch niets over hoe sociaal je kind is, hoe goed hij is in sport, hoe mooi zij viool kan spelen, hoe fanatiek hij kan helpen klussen, hoe geïnteresseerd zij is in andere culturen, hoe lief hij is voor anderen, hoe goed zij haar best doet op school. En zo zou ik deze pagina nog wel vol kunnen schrijven met allerlei kwaliteiten van kinderen die niet naar voren komen in een Cito-toets.

Kortom, het cijfertje zegt helemaal niet over hoe fantastisch deze kinderen zijn op hun eigen manier! Dus beste leraren en ouders, wees hoe dan ook trots op jullie leerlingen en kinderen!